FAQ

Hoe verwerk ik Flexim?

Flexim wordt in een grootverpakking (10 strips) en kleinverpakking (5 strips) geleverd. Het is aan te raden om de benodigde strips open te snijden en uit de verpakking te halen voordat u het dak oploopt. Hieronder een stap voor stap omschrijving.

 1. Haal de deksel van de verpakking en leg deze omgedraaid neer naast de bodem.
 2. Snij het aantal benodigde strips open met een snijmesje.
 3. Pak de Flexim strips uit de plastic verpakking en leg de strips in de deksel. Gebruik daarbij 1 latex handschoen.
 4. Plaats de bodem weer over de deksel heen en neem het Flexim product in de dozenverpakking mee het dak op.
 5. Trek 2 latex handschoenen aan en duw vervolgens de onverpakte Flexim strips stevig aan op de bovenste dakpannenrij. Herhaal dit totdat alle strips Flexim op de dakpannen zijn geplaatst.
 6. Trek de handschoenen uit en druk de nokvorst met blote, schone handen stevig in de Flexim. Zorg ervoor dat de nokvorst niet tot op de ruiterbalk wordt aangedrukt, maar minimaal 1 centimeter boven de ruiterbalk ‘zweeft’. Heeft u geen ruiterbalk, zorg dan voor voldoende ruimte tussen de nokvorst en de bovenste dakpannenrij.
 7. Trek 1 latex handschoen aan en snij de overtollige Flexim af met behulp van een spatel of mes.
 8. Strijk de Flexim glad tot u een gelijkmatige afwerking krijgt.

Waarom moet ik mijn nokvorst 'zwevend' leggen?

Flexim is een flexibele pasta die de werking van het dak goed kan opvangen. Een dak is altijd in beweging. De gehele dakconstructie krijgt hiermee te maken, zo ook de vorsten.

Het is van groot belang dat de vorsten niet strak op de ruiterbalk worden aangedrukt, maar ‘zweven’ boven de ruiterbalk. Ook bij het mechanisch verankeren door middel van een RVS schroef dient de vorst minimaal 1 centimeter boven de ruiterbalk te liggen. Hierdoor kan de beweging optimaal worden opgevangen door het Flexim product.

Hoe lang is Flexim houdbaar?

In gesloten verpakking, zonder beschadigingen – 2 jaar.

Mocht er echter al een strip zijn opengesneden, dan dient deze binnen 1 dag te worden verwerkt.

Als ik Flexim gebruik voor het vastzetten van de vorsten, hoef ik deze toch niet meer vast te schroeven?

Het is belangrijk te zorgen voor een goede verankering van de dakpannen en vorsten op het dak. Dit betekent dat de vorsten moeten worden voorzien van een RVS schroef en moeten worden vastgezet op de ruiterbalk. Let wel op dat de vorsten niet strak op de ruiterbalk worden bevestigt, maar zwevend! Houdt minimaal 1 centimeter aan.

Heb je een ruiterbalk nodig voor het bevestigen van de vorsten met Flexim?

Een ruiterbalk is een houten balk bovenop de nokgording of hoekkeper van een dak  voor de bevestiging van de nokvorsten. Om te bepalen of een ruiterbalk moet worden geinstalleerd voordat met Flexim dakmortel kan worden gewerkt, moet eerst worden bepaald voor welke toepassing je Flexim gaat gebruiken.

Er zijn 2 soorten toepassingen voor Flexim.

 1. Dakreparatie: Flexim wordt gebruikt als reparatieproduct voor het verbeteren van de aansluiting tussen de nokvorst en dakpan en voor het tegengaan van (mogelijke) lekkage op en rondom het pannendak.
  Indien je Flexim als reparatieproduct gaat gebruiken is het niet noodzakelijk om een ruiterbalk te installeren om vervolgens daarop de nokvorst mechanisch te bevestigen.
 2. Dakrenovatie of nieuwbouw: Wanneer je Flexim gebruikt voor renovatie of voor nieuwbouw, dan raden wij je aan om een ruiterbalk te installeren, mocht dit niet aanwezig zijn. Op de ruiterbalk kunnen dan de nokvorsten mechanisch worden bevestigd en worden ze als het ware extra “gezekerd” op het dak. Let op dat de nokvorst altijd met een RVS schroef met kunststof volgring op de ruiterbalk wordt vastgezet.

Waarom heb ik handschoenen nodig om Flexim te verwerken?

Bij elke doos Flexim dakmortel worden 5 latex handschoenen meegeleverd. Het is belangrijk om de handschoenen te gebruiken omdat Flexim een pasta product is dat moet plakken tussen de vorst en de dakpan. Door het gebruik van handschoenen blijven uw handen schoon.

Ik wil de dakpannen in de kilgoot vastzetten, kan dat met Flexim?

Flexim is ideaal voor het ondersteunen van gezaagde pannen in de kilgoot om verzakking tegen te gaan. Het dichtzetten van de kilgoot heeft als voordeel dat slagregen of sneeuw niet onder de pannen kan slaan en er geen lekkageproblemen kunnen ontstaan. Wij adviseren deze toepassing 1 maal per jaar te inspecteren.

Mijn lood is verzakt en gescheurd, hoe kan ik dit oplossen?

Een loodslab is een strook lood en wordt gebruikt voor een waterdichte aansluiting tussen onderdelen van een gebouw, bv. bij een schoorsteen of een dakvenster.

Met Flexim kan verzakt lood eenvoudig worden hersteld. Til het lood omhoog en smeer een kleine laag Flexim onder het lood. Duw vervolgens het lood terug in haar positie en klop het lood stevig aan.

Hoeveel meter(s) kan ik met een doos Flexim doen?

Flexim heeft een verbruiksadvies tool ontwikkelt om, bij benadering, te bepalen hoeveel producten (dozen) er nodig zijn om een bepaalde toepassing uit te kunnen voeren. Het verbruik per doos Flexim van 10 strips is sterk afhankelijk van de toepassing (nok, hoekkeper, kilgoot of dakraam) & het type dakpan en type vorst dat wordt gebruikt. Standaard kan worden aangenomen dat met 1 doos Flexim van 10 strips ca. 3 tot 5 strekkende meter vorst kan worden vastgezet, aan beide zijden!

Type dakpan en type vorst
De zogenaamde ‘wel’ in de pan, of met andere woorden een holle of diepe dakpan vergt meer materiaal om te zorgen voor voldoende hechting tussen dakpan en nokvorst. En daarnaast kan een ronde vorst ervoor zorgen dat er iets meer Flexim dient te worden gebruikt dan bij een platte vorst.

Toepassing
Bij het toepassen van Flexim op de nok of de hoekkeper is ook een klein verbruiksverschil merkbaar. Op de hoekkeper dient men iets meer Flexim te gebruiken door de hellingshoek.

Ik heb cement tussen de nokvorst en de dakpan, nu laten er hier en daar stukjes los, kan ik de openingen/kieren/naden opvullen met Flexim?

Het is raadzaam de vorsten te verwijderen, het loszittende cement te verwijderen en de ondergrond stofvrij te maken. Vervolgens kan Flexim dakmortel worden toegepast om de vorsten weer vast te zetten op de onderliggende dakpannen.

Echter is het mogelijk het cement aan te smeren met Flexim, en kan er op deze manier worden gekozen voor een economische oplossing. Het is immers zo dat bij het repareren van de vorsten minder materiaal hoeft te worden gebruikt dan bij volledige nieuwbouw of renovatie, en snel een mogelijk lekkageprobleem kan worden verholpen.

Dakreparatie

Bij reparatiewerkzaamheden dient wel grondig te worden gekeken naar de kwaliteit van het cement. Als op een aantal plekken de cement er tussenuit valt, moet eerst de loszittende cement worden verwijderd, vervolgens de ondergrond stof- en vetvrij worden gemaakt. Daarna kan Flexim als opvulmateriaal worden gebruikt om snel een reparatie uit te kunnen voeren.

Ik heb Flexim gemorst op een dakpan tijdens het werk, hoe kan ik dat het beste schoonmaken?

Als de Flexim nog vers is kunnen de pannen gemakkelijk worden schoongemaakt met een droge, of in terpentine gedrenkte doek.

TIP: Een kleine vlek op of rondom de nokvorsten is vaak niet zichtbaar vanaf de grond en hoeft dus niet direct een probleem te zijn. Mochten er wel vlekken zichtbaar zijn, dan is het uiteraard aan te raden de vlekken direct te verwijderen. 

Ik heb Flexim gemorst op een stoep- of terrastegel, hoe kan ik dat het beste schoonmaken?

Als de Flexim nog vers is kunnen de stoep- of terrastegels gemakkelijk worden schoongemaakt met een droge, of in terpentine gedrenkte doek.

Wordt de Flexim niet direct verwijderd van de tegel, kan het voorkomen dat het olieproduct in de tegel of steen trekt waardoor er een vlek ontstaat. In het uiterste geval zou met een hogedruk reiniger (stoom) uitkomst kunnen bieden, echter kunnen wij hier geen garantie op afgeven. Het is raadzaam een professioneel reinigingsbedrijf te benaderen en te vragen op welke manier een vlek uit de tegel of steen kan worden gehaald.

In hoeveel kleuren is Flexim leverbaar?

Flexim is verkrijgbaar in 7 kleuren.

 • Zwart
 • Rood
 • Grijs
 • Donkerbruin
 • Lichtbruin
 • Blauw
 • Groen

Is Flexim overschilderbaar?

Ja, dat kan nadat zich een film/beschermlaag op het product heeft gevormd. In normale weersomstandigheden (10 – 25 graden) vormt zich na 2 tot 3 dagen een beschermende, harder laagje.

Wij raden aan om Alkyd verf te gebruiken, echter geven wij geen garantie op het aanbrengen of kleurvast vermogen van de verf.

Kan ik Flexim ook tijdens vorst verwerken?

Flexim kan worden verwerkt tot – 25 graden Celsius! Zorg er echter voor dat er geen sneeuw op de bovenste pannenrij ligt en er geen vorst in de pan zit.

TIP: Bedek de bovenste pannenrij ’s nachts met een zeil, of leg de pannen binnen in een warme ruimte neer. Leg de pannen dan de volgende dag op de bovenste pannenrij  terug en verwerk direct de Flexim dakmortel.

Wij raden ook aan om de dozen Flexim op kamertemperatuur (20 graden) op te slaan. Bij koudere weersomstandigheden kan het product wat taaier en stugger worden. Flexim laat zich makkelijker verwerken als het product warmer is.

Kun je Flexim ook gebruiken op oude, gebruikte dakpannen?

Ja, Flexim kan worden gebruikt op gebruikte dakpannen en hecht uitstekend aan oude, gebruikte vorsten. Let wel goed op dat de gebruikte pannen of vorsten droog, stof en vetvrij zijn! Wij adviseren de oude nokvorsten aan de binnenzijde op te ruwen met een staalborstel. Door de ouderdom van gebruikte pannen komt het wel eens voor dat de pannen vies zijn. Hierdoor kan de Flexim dakmortel niet optimaal hechten aan de pan of vorst.

Mag ik mijn schoorsteenkop in de Flexim zetten?

De verwerking van Flexim op de schoorsteenkop wordt afgeraden. Ook schoorsteenkappen kunnen niet in de Flexim dakmortel worden vastgezet.

Opmerking: Er zijn ons toepassingen bekend waarbij (gescheurde) schoorsteenkoppen worden behandeld met Flexim. Echter kunnen wij hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Moeten de dakpannen nat zijn voordat Flexim aangebracht wordt?

Nee, Flexim moet op een droge, schone dakpan aangebracht worden.

Op welke toepassingen geven jullie eigenlijk garantie?

Flexim International B.V. waarborgt Flexim dakmortel als afdichtings- en hechtmateriaal voor een periode van 10 jaar. Deze garantie geldt uitsluitend indien de Flexim dakmortel is toegepast als afdichtingsproduct voor dakvorsten (nok en hoekkeper) bij nieuwbouw (zowel keramische als betonnen) met inachtneming van de voorschriften zoals bij de verwerkingsinstructies vermeld. De aansprakelijkheid van deze garantie is te allen tijde beperkt tot de aankoopprijs van het product.

Waar kan ik Flexim kopen?

Op onze Dealer pagina kunt u uw locatie invullen, waarna de dichtstbijzijnde leverancier wordt aangegeven. Mocht er zich in uw regio geen dealer bevinden, bel of mail ons dan! Wellicht kunnen wij u verder helpen naar een ander verkooppunt bij u in de buurt.

Verkleurd Flexim na verloop van tijd?

Flexim dakmortel is een natuurproduct op basis van lijnzaadolie. Door industriële vervuiling, aantrekken van stofdeeltjes en UV kan het product na verloop van tijd een donkere kleur aannemen.

Flexim is echter gemakkelijk overschilderbaar met een Alkyd verf.

TIP: Het is belangrijk om Flexim onder een hoek van 90 graden af te snijden. Door dit verwerkingsadvies na te leven ontstaat er ook een zogenaamd ‘schaduweffect’ op uw nok. Mocht er dan enige verkleuring plaatsvinden, is dit vrijwel onzichtbaar.

Is Flexim gevaarlijk voor de gezondheid?

Bij deskundige omgang en gebruik volgens voorschrift veroorzaakt het product op grond van onze ervaring en de ons bekende informatie geen schadelijke effecten op de gezondheid.

Flexim is niet als gevaarlijk ingedeeld conform de Verordening (EU) nr. 453/2010 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie en beoordeling van- en de autorisatie en beperkingen ten aanzien van chemische stoffen (REACH).

Ons veiligheidsmerkenblad / Safety Data Sheet is op verzoek leverbaar. Deze sturen wij u graag toe per mail.

Wat is een nokvorst?

Een nokpan, dakvorst of nokvorst is een speciaal gevormde dakpan die de nok of hoekkeper in een pannendak afdekt. De meest gebruikte nokpan is de ‘gewone halfronde nokvorst’. Nokvorsten zijn zo gemaakt dat ze, door elkaar te overlappen, als het ware een beetje in elkaar haken. Door een spijkergat in de nokpan kan deze met een noknagel op de ruiter worden vastgezet.

Hoe zorg ik ervoor dat er geen vogels onder mijn pannen of vorsten komen?

Het komt wel eens voor dat er vogels zich gaan nestelen onder het dak of andere knaagdieren via het dak naar binnen proberen te komen. Flexim kan worden gebruikt voor het dichtzetten van naden, kieren of gaten op het dak om dit tegen te gaan.

Moet ik ventilatiepannen gebruiken?

Bij veel daken is sprake van natuurlijke ventilatie. Er zijn vele kieren en naden op het dak waar de lucht langs kan. Ook bij dakpannen die niet goed aansluiten (vaak oude dakpannen) is er sprake van natuurlijke ventilatie. Flexim kan in dit geval prima worden geïnstalleerd zonder gebruik te maken van ventilatiepannen.

Bij nieuwbouw of renovatieprojecten wordt het dak vaak goed geïsoleerd. En bij isolatie hoort ventilatie. Wij adviseren 1 ventilatiepan te gebruiken per 30m2 dakvlak, te plaatsen op de tweede pannenrij onder de nok.

Voldoet Flexim aan de bouwproductenrichtlijn?

Flexim International B.V. bevestigt dat haar producten volledig voldoen aan de vereisten zoals die uiteen zijn gezet in de Bouwproductenrichtlijn 89/106/EEG. Ingevolge Artikel 66, lid 1 van de Bouwverordening 305/2011/EU worden producten die vóór 1 juli 2013 overeenkomstig Richtlijn 89/106/EEG in de handel zijn gebracht geacht te voldoen aan de Bouwverordening.

De producten van Flexim International B.V. zijn voorzien van CE markering op basis van een EG Verklaring van Overeenstemming”

Kan ik Flexim gebruiken als het regent?

Wij adviseren om Flexim niet te gebruiken als het regent. Flexim is direct waterafstotend, maar als de dakpan nat of vochtig is, kan dat van invloed zijn op de hechting. Op het moment dat de nokconstructie open ligt en het gaat hevig regenen, kan het ook voorkomen dat er water achter het product Flexim blijft staan. Ook dit zorgt voor een negatief effect op het product en de hechting tussen nokvorst en dakpan.